Intervjuji

Dr. Oliver Thiel, docent na Visoki šoli Queen Maud, razpravlja o uporabi tehnologije pri poučevanju matematike v zgodnjem otroštvu. Svoje izkušnje deli z majhnimi otroki (starimi 2-3 leta), ki se učijo matematičnih konceptov preko dejavnosti, kot je ustvarjanje stop-motion videoposnetkov. Otroci so se učili štetja, prostorskih razmerij, oblik in meritev. Profesor poudarja pomembnost obvladovanja tehnologije kot uvod v dejavnost in nato integracijo matematike. Prav tako izpostavlja razliko med pasivno potrošnjo vsebine na zaslonu in aktivnim ustvarjanjem ter zagovarja slednjega kot bolj koristen pristop k učenju matematike.

Silvija Komočar, ravnateljica Vrtca Mavrica v Sloveniji, razpravlja o uporabi video tehnologije pri zgodnjem poučevanju matematike v predšolskem obdobju. Poudarja pomembnost učnega procesa pred končnim izdelkom in potrebo po tem, da se otroci učijo v svojem tempu. Otroci v vrtcu se v okviru projekta ViduKids učijo uporabljati kamero in raziskujejo matematične koncepte preko video produkcije. Ta proces spodbuja timsko delo in komunikacijo med otroki. Vrtec prav tako izvaja delavnice za vzgojitelje, da se seznanijo z aplikacijo za ustvarjanje stop-motion videoposnetkov, ki jo uporabljajo v svojih učilnicah.

Dr. Piedade Vaz Rebelo, pedagoška psihologinja in profesorica na Univerzi v Coimbri, razpravlja o projektu ViduKids. Projekt vključuje razvoj pedagoškega okvira ter izobraževanje učiteljev in dejavnosti v vrtcu. Profesorica pojasnjuje, da lahko projekt ViduKids prispeva k izvajanju celostne vzgoje otroka, ki jo imenuje pedagogika „3H“ – Heads-On, Hands-On in Hearts-On. Pri pristopu Heads-On je otrok kognitivno vpleten, išče informacije, postavlja vprašanja, rešuje težave in primerja podatke. Pri pristopu Hands-On je otrok vedenjsko in aktivno vključen, še posebej pri razvoju izdelkov ali pristopu, ki temelji na projektih. Nazadnje, pri pristopu Hearts-On je otrok čustveno vpleten, z zanimanjem, veseljem in pozitivnimi čustvi, ki oživljajo vse, kar otrok počne.

Corinna Bartoletti je predstavnica iz društva Eureka, majhnega združenja v Italiji, ki sodeluje pri projektu ViduKids. Eureka se osredotoča na učenje v družinskem okolju ter obravnavo posebnih potreb pri izvajanju dejavnosti ViduKids. Opazili so, da so te dejavnosti izjemno učinkovite pri vključevanju otrok, ki običajno težko zadržijo koncentracijo pri učnih aktivnostih ali primerjalnih igrah. Corinna močno podpira projekt in omenja, da že razmišljajo o njegovem prihodnjem razvoju v sodelovanju s partnerji.